Skrev detta 26 oktober:

Öland var bra. Det hade varit bra med en dag extra, eftersom resandet tog sex timmar, men det var ändå okej. Vi hann gå en mil vid havet, fika i ett stenbrott, ta många bilder, elda två brasor med mycket ved, dricka upp all whisky i stugan, ligga under en gammal päls i soffan och gå på landsväg i månsken. Tyvärr var jag arg just då, men jag tänker bort det och så tänker jag bara: kalkstenshus i månsken, väderkvarn i månsken, kor som råmar, enbuskar, lukt av höst. Vi fick även en kattvän tyvärr, som var hemskt gullig, gigantisk och kelsjuk, med stor yvig svart päls och vitt skägg långt ner på magen, och allt hade varit fine & dandy om vi bara vetat vart den hörde. De enda bofasta i närheten är bonden och två väldigt gamla människor varav den ena nog faktiskt har flyttat nu eller gått ur tiden, för de hade grävt upp hans underbara sagoträdgård, vilket gjorde mig arg och ledsen. Men katten i alla fall, den klättrade på oss och gick framför vartenda steg vi tog och den hängde i trädgården i timtal, och på morgonen var den där igen och jamade och hade sig. Och hur mycket jag än hade velat så hade jag faktiskt ingen som helst möjlighet att försöka hitta nåt djurcenter en söndag, utan bur och utan bil och utan ombokningsbara biljetter. Så vi hoppades allt vad vi orkade att det var en vanlig stallkatt som tyckte att den hade gjort high score genom att hitta oss och satsade på ett liv som innekatt. Och att den då alltså mest gjorde en charmturné runt vår stuga. Alternativet var alltför eländigt.

På söndagen var vi i Kalmar i fyra timmar, så vi hade redan planerat att gå på slottet. Jag har aldrig varit på Kalmar slott. Det var mycket slottskorrekt med tinnar och torn, vallgrav OCH vindbrygga, samt kanoner utanför riktade mot havet. Det var också väldigt, väldigt kallt, för det var inte uppvärmt. Highly irregular. I varje rum var däremot en stor, fejkad brasa arrangerad i den enorma öppna spisen. Vilket för övrigt ofta var det enda som fanns, för Kalmar slott består allra mest av tomma, kalkvita salar. Det var också udda. Malmöhus är knökfullt med prylar, och jag har aldrig varit i ett slott som är tomt. Det var liksom ett ganska trashigt slott! Dessutom var slottet både slott och fängelse samtidigt, om jag fattade saken rätt, och det obehagligt. Jag visste att det hade fungerat som fängelse under en period, men jag hade nog inte tänkt mig att det skulle vara 50 % slott och 50 % fängelse. Det fanns på riktigt en fängelsehåla i källaren som fångarna hissades ner till, och sen kom de aldrig upp igen förrän straffet var avtjänat eller de dog. Snarare det senare, med tanke på hur det såg ut där nere. Inga fönster, ingen isolering, inte ens en brits eller ett golv, bara en stenhåla. Jag har tänkt på det där nu sen igår, jag kan inte komma över det. Jag vet inte om det var för att det var så kallt på slottet så att man verkligen kände hur det skulle vara där nere – men hundra gånger värre. I medeltidsfilmer så är det facklor på väggarna och nån otäck vakt som patrullerar fram och tillbaka, det finns åtminstone en trappa ner, och dörrar, galler, någon slags känsla av rum, en liten tragisk glugg mot ljuset utanför. Men det här var så jävla, jävla hemskt. “Den enda ventilationen kom från latrinluckan” stod det. Alltså en ränna som gick rakt ut över havet, typ. Inte ens den där symbolmättade gluggen mot ljuset långt, långt uppe, inte ens ett symboliskt FÖNSTER. Utan en latrinränna slash ventilationslucka.

Jag kanske inte borde lägga så mycket vikt vid detta eftersom det var en enda upplevelse, och fängelsehålan stängdes 1572 eller något ditåt. Roligt istället: de använde det gamla dasset som städskrubb, det var faktiskt hilarious. Därinne var det torrdass med trälock och allting, och hålen antar jag gick rakt ner genom slottet ut nånstans. Det var en öländsk sjöman som klottrat därinne, som avsatt ett kortare fängelsestraff på några dar. Han var ungefär lika bra på att skriva som en modern femåring – bakvända bokstäver och hela faderullan. Han hade även karvat in en fin fitta med hår runt. Hängivenheten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s